BioGeo 3r. Nutrició i alimentació

Tema 1. Alimentació i nutrició

--------------------------



--------------------------

Exercicis:
1) Rutina de pensament: Llegeixo - Penso - Em pregunto de l'apartat "9) Saps el que menges?"
2) Rutina de pensament: Llegeixo - Penso - Em pregunto de l'apartat "10.1) Sucres"
3) Exercici de l'apartat 10) L'enemic blanc: sal i sucre.
4) Energia dels aliments. a) En quina unitat es mesur l'energia? b) Quins nutrients ens aporten energia? c) Quantes kcal has de consumir al dia? (blog)
5) Escull només 10 conceptes en negreta de la p. 49 a la 53 (fins "Reguladora") del llibre de SB. Fes un mapa mental en 1 sol full amb aquests conceptes (paraules clau i connectors).
6) Ara que ja ets un expert/experta, ja pots dissenyar el menú saludable a la graella. Segueix les instruccions del blog. Apartat "**) La meva dieta"
7) Exercicis de SB del tema. Pàg. 75 n. 9, 16, 17.
Ja està ;-)

**) Mites de l'alimentació
**) La meva dieta
**) Test. Faig una alimentació saludable?
1) Quins nutrients hi ha i quines funcions fan
2) La piràmide dels aliments
3) La dieta mediterrània
4) 4.1) IMC. Índex de massa corporal
4.2) Índex cintura/maluc
5) Energia i Kcal. DET. Despesa energètica total
6) TCA. Transtorns de comportament alimentari
7) ANORÈXIA
8) Quèquicom. Nutrició: buscant l'equilibri.
9) Saps el que menges?
10) l'Enemic blanc: sal i sucre.
10.1) SUCRES. Diabetis. Coca-cola. Xuxeries.
10.2) SAL. Arterosclerosi. Hipertensió
11) SuperSize Me
12) MENJAR ESCOMBRARIES. GREIXOS SATURATS I GREIXOS TRANS. Colesterol
13) BEGUDES ENERGÈTIQUES. Cafeïna
14) ALIMENTS LIGHT. I ADDITIUS
15) ELS ALIMENTS INTEGRALS i de gra sencer
16) Peix blau o peix blanc
17) Risc cardiovascular






**) Mites de l'alimentació

Llistat veritable/fals. https://docs.google.com/document/d/1-L7Gai9wl2zlPtam-_mVu6WrzrCyLXRs2ku1iajHuEk/edit?usp=sharing 

Activitat "Mites de l'alimentació". Aquí.

https://www.midietacojea.com/

**) La meva dieta

Activitat "La meva dieta". Aquí.

1) Menú que faig

Aspectes positius
Aspectes negatius
Propostes de millora

2) Menú saludable. Ha de seguir els requisits següents:5 esmorzars saludables:


- 5 àpats

- seguir la piràmide dels aliments
- per beure aigua, millor fruita sencera que suc, evitar altres begudes processades/industrials
- peix fresc 3 cops per setmana
- carn, ous, vegetals, fruita frescos, de temporada, de proximitat
- pasta i pa integral
- llet i derivats semidescremats
- incloure el llegum
- evitar productes processats/industrials. Res del que es ven al supermercat


**) Test. Faig una alimentació saludable?

Respon els tests següents: Test 1. Test 2. Test 3.









1) Quins nutrients hi ha i quines funcions fan.

Juga! Les funcions dels aliments. Aquí.

Jocs sobre l'alimentació. Aquí.

Tipus de nutrients:

Funció dels nutrients:


Font:https://blocs.xtec.cat/medi4t/files/2010/09/broda_nutrients-grups.jpg

Grups d'aliments:




2) La piràmide dels aliments.

Critics amb la piràmide de salut.gencat.cat?

         https://www.midietacojea.com/

3) La dieta mediterrània

Què és? Quins beneficis té? Aquíaquí.

4)
4.1)  IMC. Índex de massa corporal. Càlcul del teu IMC (Índex de massa corporal). Clica aquí.




Què són les malalties cardiovasculars?


Perquè un IMC alt és un factor de risc cardiovascular?




4.2) Índex cintura/maluc



Resultat d'imatges de Índex cintura maluc
Risc cardiovascular: 

Dones: ICM > 0.9
Homes: ICM > 1

5) Energia i kcal. DET. Despesa energètica total. Activitat DET. Document per imprimir aquí.

Kcal per edats. Clica aquí.


Resultat d'imatges de % de kcal durante el dia
Font: https://www.fuentesaludable.com/como-distribuir-o-dividir-las-calorias-lo-largo-del-dia/




Amb quina activita física cremes més Kcal? Esbrina-ho aquí.

6) TCA. Transtorns de comportament alimentari



Veritable/Fals:

1.      L'anorèxia i la bulímia són els únics TCA
2.     L'anorèxia és el trastorn més freqüent
3.     Sempre que algú pateix un TCA està molt prim
4.     Els TCA no es curen mai del tot
5.     Algú que pateix un TCA el té perquè "ho ha buscat"
6.     Els TCA són cosa només de noies joves
7.      Els afartaments propis de la bulímia i el trastorn per afartament són un problema de força de voluntat

3) Quins altres TCA hi ha diferents de l’anorèixa i la bulímia?


7) ANORÈXIA

Respon:

1) Què és l'anorèxia?
2) Coneixes algun cas proper d'anorèxia?
3) És una malaltia que es cura anant al "nutricionista"? A quin especialista cal anar?
4) Quins valors de la societat actual creus que fomenten l'anorèxia entre els/les joves?
5) L'Instagram i xarxes socials  amb imatges, creus que fomenten l'anorèxia?
6) Escriu 3 frases, slogans per conscienciar, disminuir... l'anorèxia? Propostes: "Estima el teu cos. És únic".
7) Busca una notícia actual a internet que parli sobre l'anorèxia, escrita per experts. Indica aquí: títol, data de publicació, mitjà (el pais, la vanguardia, la sexta, ara...). Resumeix-la amb paraules pròpies.

"Ya no estoy enganchada a mi cuerpo". La contra de la Vanguardia. Clica aquí. Per imprimir, 2..

Anunci de Toscani prohibit contra la anorèxia. Aquí.

"Carta a l'anorèxia". Clica aquí.


8) Quèquicom. Nutrició: buscant l'equilibri. Minut 16:00 .

https://www.ccma.cat/3cat/nutricio-buscant-lequilibri/video/4106736/




9) Saps el que menges?

Rutina de pensament: Llegeixo - Penso - Em pregunto

Article: "Tots els problemes de salut vénen de menjar malament". Clica aquí.
Article: "L'engany dels aliments saludables". Clica aquí.
ARticle : "És vital aprendre a desxifrar les etiquetes dels aliments". Clica aquí. Imprimir.

10) L'Enemic blanc: sal i sucre

L'enemic blanc: sal i sucre

1. Llegeix els articles de l'apartat 10.1) SUCRES i 10.2) SAL i escriu 1 frase que els resumeixi.
2. Fes un esquema amb paraules clau i connectors,  que relacioni les paraues:

a) sal - dosi màxima permesa per l'OMS - hipertensió arterial - risc cardiovascular - aliments que cal evitar

b) sucre- dosi màxima permesa per l'OMS - diabetis - obesitat - càries - risc cardiovascular - aliments que cal evitar

10.1) SUCRES




http://www.sinazucar.org/

PROJECTE sinazucar.org. Aquí

Quants terrossos de sucre de 4 g menges quan berenes un paquest de "Donetes"? Fem regles de tres.

1r) Massa d'aliment (busca-ho a l'envàs) : 95 grams
2n) Quantitat de sucre:
    Si per cada 100 g ----- té 28 grams de scure,
    Per cada 95 grams ------  té ? grans de sucre.

    (95 x 28 ) / 100 = 26,6 grams de scure conté 1 paquet de Donetes

3r) Quants terrosos posaré a la fotografia?
    Si 1 terròs -------  és 4 grams de sucre
    ? terrossos -------- són 26,6 grams de sucre

    (1 x 26,6 ) / 4 = 6,65 terrossos  ... 6,5 terrossos

4t) Justifica si és saludable. Rocorda: cada dia no hauríem de sobrepassar els 25 grams de sucre lliure, és a dir, només de 6 terrossos.


"Por ejemplo, un adulto que consuma 2000 calorías debería reducir a menos de 25g el consumo de azúcares libres, lo que equivale, aproximadamente, a menos de 6 terrones de 4g."

Resposta sucre lliure:

Quantes Kcal  conté un paquet de Donetes? Justifica si és saludable.
  
    Si per cada 100 g ----- té 457 Kcal
    Per cada 95 grams ------  té ? Kcal

(95 x 457) / 100 = 434 Kcal

Suposem que de mitjana un adolescent ha de consumir de 2000 a 2500 Kcal/dia.

Resposta Kcal:













Articles de premsa:

Rutina de pensament: Llegeixo - Penso - Em pregunto

"El mundo contra el imperio del azúcar". El periódico.
"El poder en la sombra de la indústria del azucar". El periódico.
"Litros de azúcar corren por tus venas". El mundo.



Sucre, dopamina i síndrome d'abstinència. Clica aquí.
L'estevia com a edulcorant natural: una alternativa al sucre. Pros contres.

"Xuxeries". Què mengem? Clica aquíaquí.
Raona si la coca-cola és un aliment saludable. aquí

Massa consum de sucres:

OMS. Consumo de azúcar: no debe aportar más del 10% de las calorías diarias tanto en niños como en adultos. Para una dieta de 2.000 calorías, son unos 50 gramos de azúcar, el equivalente a unas 12 cucharillas de café. La media en Europa occidental ronda los 100 gramos, por lo que la reducción debería de ser de la mitad del consumo medio. (Font: http://elpais.com/elpais/2015/03/04/ciencia/1425492900_302754.html)

Què és la diabetis? AquíAquí.











10.2) SAL

Massa consum de sal:

Los españoles toman de media 9,8 gramos de sal al día, según el Libro Blanco de la Nutrición de la Federación Española de Nutrición (FEN) que se presentó a primeros de mes. Esta cantidad es prácticamente el doble que los 5 gramos (una cucharada sopera) que recomienda laOrganización Mundial de la Salud (OMS). (Font: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/03/22/actualidad/1363974959_124733.html)








11) SuperSize Me. Per reflexionar sobre el menjar escombraries i el seu perjudici per a la salut:

Inici fins min.26:00 / Minut 31:00 Adolescent. / min. 44:40 publicitat  /min. 49:55 1r anàlisi sang /
51:00 menjar escoles adolescent /1:06: 00 3r anàlisi de sang / 1: 11: 09 addicció xocolata / 
1:15: 56 Baypass gàstrico  / 1: 30 :40 efectes salut


Font: Documental Super Size Me









12) MENJAR ESCOMBRARIES. GREIXOS SATURATS I GREIXOS TRANS. Colesterol


Quantes calories té un Big Mac? aquí
Raona si el "donut" és un aliment saludable. aquí

Quins són els aliments amb "Kcal buides"? Quins problemes causen? Clica aquí.

Patates chips: Bossa gran: 170 g. Bossa petita 60 g.


Les patates "xips". "Lo que de verdad le dice una bolsa de patatas (y usted no quiere saber)."Clica aquí.

Massa greixos saturats i massa greixos "trans" o hidrogenats:

"El consumo excesivo de grasas saturadas puede producir problemas en la salud, en especial,enfermedadesmetabólicas como hipercolesterolemia,hipertrigliceridemiaobesidad, diabetes, etc. Pero además de los ácidos grasos saturados, se pueden nombrar otro tipo de grasas: las grasas trans.
Este componente puede ser incluso más peligroso que las grasas saturadas. Se obtiene inyectando hidrógeno a algunos aceites vegetales con el objetivo de convertirlas en sólidas. Son las más utilizadas por la industria alimenticia principalmente por dos razones: aportan a los alimentos un mejor sabor y textura, abaratan los costes de producción.
Las grasas trans se encuentran en una gran variedad de alimentos, como por ejemplo: snacks salados, bollería industrial, alimentos preelaborados, comidas rápidas, galletas, margarinas." Font: http://www.abajarcolesterol.com/grasas-trans-peligrosas-para-la-salud/

COLESTEROL 








13) BEGUDES ENERGÈTIQUES

Què diferencia un Red Bull d'un Aquarius? Aquí.

Què és la "taurina" del Red Bull i altres begudes energètiques? Clica aquí. Compte amb begudes energètiques. Clica aquíaquíaquí







14) ALIMENTS LIGHT. I ADDITIUS




Aliments light. Compte amb els additius! Clica aquí.





15) ELS ALIMENTS INTEGRALS


Els beneficis dels grans sencers i la fibra. Beneficis. Clica aquíaquí.


17) Risc cardiovascular. Què és? Aquí.

Què són els factors de risc cardiovascular? Aquí.

Calcula el teu risc cardiovascular. Aquí.



Preguntes de CB:


Respostes:

1) Des del punt de vista nutricional, els aliments prohibits contenen pocs nutrients "saludables" i molts nutrients "perjudicials.". Els greixos que contenen són els saturats o trans, perjudicials per a l'organisme. Els sucres són els sucres refinats, pocs saludables. Les pastes salades ens aporten un escés de sal (minerals sodi i clorur) que no necessitem.

Marqueu al gràfic el valor de l'Enric i el Carles.

2) Contenen lípids insaturats o saludables: l'oli d'oliva, el greix del peix blau. Necessari per a l'organisme.
Contenen lípids saturats: les patates fregides, mantega de porc. Prendre esporàdicament.
Conten lípids trans o hidrogenats: la brioixeria industrial. No se n'ha de prendre.
Contenen colesterol: els aliments que contenen greixos de tipus animal (embotit i carns vermelles). No se n'ha de prendre.

Fer exercici regularment també prevé el colesterol.

3) Observo el gràfic i obtinc:

Enric 5/1000 = 0,5/100= 0,5% de probabilitat de patir un atac de cor.

Carles 40/1000 = 4/100 = 4% de probabilitat de patir un atac de cor.

 0,5 %      x    8  =  4 %. El Carles té 8 vegades més probabilitat de patir un atac de cor que l'Enric. (4:0,5=8)

El nivell alt de colesterol provoca la formació de plaques a les parets de les artèries i dificulta la circulació de la sang. Augmenta el risc d'ictus, infart coronari i arteriosclerosi.

4) No és encertat prendre cap tipus de lípid. Els lípids insaturats són un nutrient necessari per a les nostres cèl·lules ja que són una reserva d'energia i componen la membrana cel·lular.